Učenje programiranja

18 Jun, 2017

Back-end (iliti guzica)

— Autor programiranje @ 12:56

Do sada smo pričali o tome šta se na vašem računaru vidi i koji programski jezici upravljaju tim sadržajem, dakle prednjom stranom priče tzv. front-end. To je vaš frizer, kozmetičar, manikir i pedikir. Svi se staraju da je ono što se izađe na svetlost dana bude blistavo i lepo.

(http://programiranje.blog.rs/blog/programiranje/generalna/2017/06/10/koje-sve-programske-jezike-uciti-kroz-codecademy-uvodni-deo)

(http://programiranje.blog.rs/blog/programiranje/generalna/2017/06/12/html-css-i-javascript-front-end)

(http://programiranje.blog.rs/blog/programiranje/generalna/2017/06/16/da-li-je-za-mene-front-end-ili-back-end)

Sa druge strane, to jest sa „zadnje strane“ je back-end. Da prostite, to vam je guzica, koja se brine da se otrovi i nepotrebne materije izbace iz ogranizma, da bi telo i vitalni organi funkcionisali na najbolji mogući način.

Tamo se nalaze serveri, mesta gde se gde se fizički smešteni web sajtovi. Postoje nekoliko jezika koji upravljaju back-endom, dakle bave se logikom stvari na sajtovima. Obavezno treba probati bar jedan jezik koji radi taj posao.

Tu spadaju PHP, Ruby, Phyton, Java i Perl.

PHP je sigurno najsigurnija karta što se tiče poslova, i prisutan je skoro apsolutno svuda gde postoje web sajtovi, ali nije "lep" jezik i nije baš najlakši za učenje.

•O Python-u i Ruby-ju sam već pisao (http://programiranje.blog.rs/blog/programiranje/generalna/2016/10/30/poslovi-najbolji-programski-jezici-ii-deo); sa njima je malo teže naći posao, ali su mnogo lakši jezici za učenje! Izgledaju prirodnije i u njihovom kreiranju više se razmišljaljo o potrebama programera.

•U Javu je malo teže ući, ali svakako preporučujem da se proba kroz kratak kurs na CodeCademy. Java je drugačija od svih ovih drugih jezika koje sam spominjao, ona se ne koristi za pravljenje web sajtova, i koristi se u nekim drugim sferama. Java se i značajno razlikuje od većine jezika o kojima sam pisao zbog toga što je statički, a i kompajliran jezik. Nemojte me pitati šta to znači, jer ću morati da vas... poljubim.

•Perl se sve manje koristi, polako klizi u istoriju, i sada se nikako ne preporu%u


Komentari

 1. Au druze blog ti je strava jedva cekam da vidim sta ces pisati za c i c++ posto c trenutno POKUSAVAM

  Autor Andrija — 14 Avg 2017, 22:55

 2. Postovanje... blog ti je fenomenalan, odusevio sam se. Naime ja sam u pravom smislu pocetnik I veoma sam zainteresovan ali jos uvek neopredeljen, jedva cekam nastavak. Mislim da me zanima front end ali nisam siguran I imam toliko pitanja... olala
  Pozz Nenad

  Autor Nenad — 20 Sep 2017, 00:33

 3. Kad ce nastavak?

  Autor Aleksandra — 28 Sep 2017, 16:11

 4. Svaka cast poceo sam malo ranije ali idem tvojim putem polako ali sigurno kopcam i gradim svoj svet u programiranju... Hvala ti puno srecan sam sto ima ovakvih ljudi kojim nije tesko da pomognu drugima i ako im to nije duznost ili obaveza jos jednom hvala i nastavi ljudino! :) Pozz iz NS.

  Autor Miroslav D — 29 Sep 2017, 22:18

 5. Kad ce nastavak? Blog Vam je predobar i jedva cekam da nastavite. Pozdrav

  Autor Filip — 15 Nov 2017, 18:01

 6. Hvala na savetima!

  Autor Dragan — 21 Nov 2017, 22:23

 7. Svaka cast!!! Bio sam na prekretnici, ali vise nemam dileme. Krecem sa prog vodeci se vasim savetima. Jos jednom svaka cast samo tako nastavite!!!

  Autor Urke — 06 Feb 2018, 12:12


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me