Učenje programiranja

25 Mar, 2017

NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZICI - 2. deo

— Autor programiranje @ 12:07

 

C++

Postoji već dugo, i ne misli da ode bilo kuda. Malo je teži za učenje, ali ako ga savladate imate sigurnu budućnost u širokom polju aplikacija i softvera, a većina kvalitetnih igrica ne može da se zamisli bez njega.

Nikako ne treba počinjati učenje programiranja sa ovim jezikom zato što nije jednostavan. Ipak, ako imate nekog iskustva sa programiranjem, i želite da krenete sa ozbiljnim programskim jezikom, pogovotu ako imate ideju i želju da pravite igrice, onda je ovo pravi izbor za vas.

C#

Ima puno poslova, ali striktno je ograničen za Windows, dolazi direktno iz Microsofta. Srednje je težine, mada je za početnike loš izbor i može da bude prilično težak. Treba ga izabrati tek kao drugi ili treći jezik.

C

Kum svih modernih jezika. Baš kao Don Vito Korleone, nekada je kontrolisao sve, ali su ga onda njegova deca C++ i Java polako ubili. Ali ne zavaravajte te se; bio je toliko dugo glavni da je postao legenda i njegov trag je nemoguće izbrisati! Postao je legenda i njegov uticaj je i danas vidljiv, a poznavanje C još uvek otvara mnoga vrata. Ako ništa drugo od njega možete naučiti kako Mafija radi na teži ali na najbolji način, posle te škole sve drugo će vam biti lakše. Don Vito je okrutan čovek ali ako uspete da ga osvojite, pomoćiće vam da se probijete na sam vrh.

Poslova je istina sve manje pošto mrtav čovek više ne može da vuče konce kao što je nekada mogao.

Ipak, učenje ovog jezika će vam pomoći da pohvatate osnove programiranja u samoj srži, i kroz ovakvo učenje najbolje ćete dobiti malo širu sliku o programiranju, te upoznati korene ove mlade nauke.

Objective C i Swift

Postoji velika potražnja za programerima koji znaju ove jezike i veoma su dobro plaćeni. Upravljaju svim softverom koji dolazi iz Apple-a: iPhone, Mac... Nikako se ne preporučuju za početnike, to bi bilo kao da ste tek počeli da trenirate košarku i odmah želite da igrate sa Lebronom Džejmsom. Izgleda simpatično, ali teoretski nemoguće.

SQL

Uvek traženo zanimanje jer ovaj programski jezik kontroliše baze podataka koje postoje u apsolutno svakom poslovnom okruženju gde postoji više od nekoliko kompjutera. Nije klasičan programski jezik kao takav i specifičan je na svoj način, može da bude težak, te je bolje naučiti osnove programiranja kroz neki lakši, i onda ako su baze podataka vaš izbor, preći na SQL.

HMTL i CSS

Postoji neko nepisano pravilo da svako ko počinje da uči programiranje treba da počne baš sa HTML-om i CSS-om. Sigurno da ovaj pristup ima svoje broje prednosti, ali... HTML i CSS nisu programski jezici per se. Služe isključivo za pravljenje web sajtova i web aplikacija, a one predstavljaju samo deo širokog spektra delatnosti koje čine programiranje.

Sa druge strane, potražnja za programerima koji dobro poznaju ova dva jezika kao osnovu, uz dodatno znanje Javascript-a, konstantna je u poslednjoj deceniji i takav trend će se nastaviti.

Ja sam počeo sa ova dva jezika i mogu slobodno da kažem da nisam pogrešio, ali treba znati da postoje i alterantive.

 


Komentari

 1. Pročitao sma sve tekstove sa ovog bloga i jedno što mogu reći je jedno veliko "HVALA",jer sam ovdjem našo odgovore na sva ptanja koja su mi se nametala u mojoj odluci da se ozbiljnije posvetim programiranju.
  Da sam u prlici ovog čovjeka bih sa velik zadovoljstvom odveo negdje na piće i klopu jer je to najmanje što je zaslužio,bar za mene,

  Autor Radovan — 03 Apr 2017, 14:31

 2. Ako ikada postanemo programeri, budite sigurni da ćemo vas,supruga i ja, pronaći, pokucati na Vaša vrata i gađati sa čokoladama, bombonjerama, rafaelom, a onda tako povređenog, odvesti na zaceljivanje rana na večeru u Hajatu...
  P.S. Da neko ne pomisli, nije smisao u finansijskoj dobiti, već sa načinom na koji je nešto predstavljeno i objašnjeno, a ja bih voleo da ste mi bili nastavnik u srednjoj školi. Hvala Vam.

  Autor Miljan — 14 Maj 2017, 09:56

 3. E pa dragi Radovane i Miljane, hvala vam na lepim rečima, bombonama i piću!

  Ja od ovog bloga nemam nikakvu dobit, sem te satisfakcije da sam pomogao nekom u programerskom opismenjavanju. Isto tako su i meni neki pomogli, te ja sada nastavljam lanac.

  Drago mi je ako sam uspeo da približim pojmove i ideje oko programiranja.

  Autor programiranje — 10 Jun 2017, 11:06


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me